توضیحاتی در مورد کراتین و کراتینین و روشهای کم کردن آن در خون

کراتین چیست ؟ استفاده آن در بدن ما چیست ؟ برای توضیحات بیشتر متن زیر را بخوانید .

کراتین تولید کننده کراتینین است. کراتین نقش مهمی در تولید انرژی در عضلات دارد. کراتینین هم یک ملکول شیمیایی است که حاصل فرآیند متابولیسم عضلات می‌باشد. به‌ طور تقریبی در هر روز ۲ درصد از کراتین بدن به کراتینین تبدیل می‌شود. کراتینین از طریق جریان خون به کلیه‌ها منتقل می‌شود. کلیه‌ها مقدار زیادی از این ماده را تصفیه کرده و از طریق ادرار از بدن خارج می‌کنند.

کراتین به دو علت داخلی و خارجی در خون به وجود می آید علت داخلی این است که کراتینین ماده دفعی فعالیت ماهیچه ای است که در بدن به وجود می آید و علت خارجی این که بسته به میزان پروتئینی که با خوردن غذا جذب بدن می شود، کراتینین افزایش می یابد.

دفع کراتینین در جریان خون تنها توسط کلیه‌ها صورت می‌گیرد بنابراین اندازه گیری اندازه کراتینین در خون می‌تواند نشان دهنده کارکرد کلیه‌ها باشد. محدود طبیعی کراتینین در خانم‌ها میان ۱/۱-۰/۵ و در مردان ۰/۶-۲/۱  میلی‌گرم در دسی‌لیتر خون است.

توضیحاتی در مورد کراتین و کراتینین و روشهای کم کردن آن در خون

دلایل بالا بودن میزان کراتینین

هر گونه عارضه‌ای که عملکرد کلیه‌ها را مختل کند، میزان کراتینین خون را بالا می‌برد. در این بین باید تشخیص داده شود که آیا علت نقص عملکرد کلیه یا نارسایی کلیه است یا کراتینین خون به تازگی افزایش یافته است و ناشی از نارسایی کلیه ها نیست. چنانچه سطح کراتینین به تازگی افزایش یافته باشد، وضعیت برگشت‌پذیر و درمان راحت‌تر خواهد بود.

 علت بالا رفتن کراتین خون چیست؟

  1. کاهش میزان آب بدن و یا کافی نبودن مقدار آب مصرفی به دلایلی نظیر تب شدید، عرق کردن و پرادراری که باعث ایجاد غلظت خون و کاهش جریان خون در کلیه‌ها می‌شود و در نهایت منجر به کاهش عملکرد کلیه ها و افزایش کراتینین خون می شود.
  2. کاهش میزان استراحت بدن می‌تواند باعث افزایش کراتینین شود.
  3. اختلالات ادراری مانند ادرار خونی برای مدت زمان طولانی و دفع پروتئین که در نهایت باعث افزایش میزان کراتینین خون می‌شود.
  4. مصرف داروهایی که باعث ایجاد مسمومیت کلیوی و کاهش عملکرد کلیه ها می‌شوند.
  5. اگر بیمارانی که دچار نارسایی کلیوی هستند به عفونت‌هایی ناشی از سرماخوردگی، ذات‌الریه، عفونت روده‌ای و عفونت مجاری ادراری مبتلا شوند، میزان کراتینین در خون آن ها در مدت زمان خیلی کوتاه افزایش می‌یابد.
  6. عدم کنترل فشار خون بالا منجر به افزایش کراتینین و اوره خون می‌شود.
  7. افزایش مصرف نمک: یکی از دلایل افزایش کراتین خون می تواند افزایش مصرف نمک و به دنبال آن افزایش فشار خون می تواند علت بالا رفتن کراتین خون باشد. (اگر بیمار تنها سطح کراتینین خون او بالا باشد ولی فشار خون و التهاب و ورم کلیه نداشته باشد، بایستی مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم کنند. اما اگر هم بیماری ورم و هم فشار خون دارد به طور سختگیرانه ای مصرف نمک را یا حذف و یا بسیار محدود کند).
  8. افزایش مصرف پروتئین: رژیم‌های غذایی که حاوی مقدار زیادی پروتئین هستند، تولید مواد زائد نیتروژن‌دار را افزایش می‌دهند، و از این طریق فشار وارد بر کلیه‌ها افزایش یافته و میزان کراتینین خون افزایش می یابد.
  9. خوردن گوشت قرمز، گاو، گوسفند،میگو، ماهی و تخم مرغ و هر خوراکی که پروتئین بالایی دارد، می تواند علت بالا رفتن کراتین خون باشد.توضیحاتی در مورد کراتین و کراتینین و روشهای کم کردن آن در خون
  10. خوردن بیش از حد مواد لبنی
  11. مصرف ییش از حد حبوبات
  12.  دیابت
  13. مصرف بعضی داروها، مانند سایمتدین گاهی باعث بالا رفتن غیرطبیعی کراتینین می‌شود.
  14. عفونت و انسداد مجرای ادرار نیز به بالا رفتن سطح کراتینین می‌انجامد.
  15. داروهای حاوی کراتین می‌توانند میزان کراتینین خون را بالا ببرند (مانند ونکومایسین، جنتامایسین و سفوکسیتین).
  16. مصرف بیش از حد داروهای مسکن
  17. مصرف مواد غذایی دارای پتاسیم بالا مانند موز،تخم کدو و کنجد
  18. مصرف بیش از حد مایعات کافئین دار مانند قهوه و …

موادغذایی مناسب کاهش دهنده کراتین خون

توضیحاتی در مورد کراتین و کراتینین و روشهای کم کردن آن در خون

 

  • برگرفته از مجله ستاره/ی

مطلب پیشنهادی

اضافه کردن وزن با روشهای مختلف

دغدقه برخی افراد کمبود وزنشان می باشد . برای این حال هم راه حلی داریم …

یک دیدگاه

  1. فروشگاه اینترنتی بانه

    چنان که نقش مهمی که در انرژی عضلات دارد و همین امر منجر می شود تا در این امر دقت بالایی شود و بالا رفتن آن منجر به ایجاد نارسایی ها در بدن می ود و در این مقاله بخوبی نکات قابل دید را مورد بررسی قرار داده و شرایط لازم را بخوبی بیان نموده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *